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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
23/05/2023 |
Data da última atualização: |
23/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NASCIMENTO, R. DE P. DO; RIZZATO, J. S.; POLEZI, G.; MOYA, A. M. T. M.; SILVA, M. F.; MACHADO, A. P. DA F.; FRANCHI JUNIOR, G. C.; BORGUINI, R. G.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PAIOTTI, A. P. R.; PEREIRA, J. A.; MARTINEZ, C. A. R.; MAROSTICA JUNIOR, M. R. |
Afiliação: |
ROBERTO DE PAULA DO NASCIMENTO, UNICAMP; JULIA SOTO RIZZATO, UNICAMP; GABRIELE POLEZI, UNICAMP; AMANDA MARIA TOMAZINI MUNHOZ MOYA, UNICAMP; MILENA FERREIRA SILVA, UNIFESP; ANA PAULA DA FONSECA MACHADO, UNICAMP; GILBERTO CARLOS FRANCHI JUNIOR, UNICAMP; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; ANA PAULA RIBEIRO PAIOTTI, UNIFESP; JOSÉ AIRES PEREIRA, USF; CARLOS AUGUSTO REAL MARTINEZ, USF; MARIO ROBERTO MAROSTICA JUNIOR, UNICAMP. |
Título: |
Freeze-dried jaboticaba (Myrciaria jaboticaba) peel powder, a rich source of anthocyanins and phenolic acids, mitigates inflammation-driven colorectal cancer in mice. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Bioscience, v, 53, e 102578, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fbio.2023.102578 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to characterize the peel of jaboticaba (Myrciaria jaboticaba (Vell.) O. Berg) by spectropho- tometry and chromatography, and investigate its effects on mice with inflammation-driven colorectal cancer (CRC). Freeze-dried jaboticaba peel (FDJP) showed a high antioxidant capacity in vitro, and to be mostly a source of cyanidin-3-O-glucoside, gallic acid, and ellagic acid. In the animal bioassay, FDJP added at 5% in the diet during 114 days completely abolished the formation of adenocarcinoma, which had an incidence of 75% in the non-treated group. Animals consuming FDJP showed low histology damage regarding inflammatory infiltrate, edema, and crypt distortion. FDJP significantly reduced the colonic levels of proinflammatory markers interleukin-1beta and cyclooxygenase-2, and demonstrated a probability to decrease the expressions of inducible nitric oxide synthase and nuclear factor kappa B. In summary, FDJP mitigated CRC, possibly by avoiding triggering inflammation. Such benefit may come from its rich content in anthocyanins and phenolic acids. |
Palavras-Chave: |
Colitis Cyanidin-3-O-Glucoside; Flavonoid; Fruit. |
Thesaurus Nal: |
Brazil; Carcinogenesis; Colitis; Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
26/06/2003 |
Data da última atualização: |
21/07/2011 |
Autoria: |
NASCIMENTO, M. do P. S. C. B.; RENVOIZE, S. A.; NASCIMENTO, H. T. S. do. |
Título: |
Gramíneas da região de Mimoso no Piauí. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2002. |
Páginas: |
4 p. |
Série: |
(Embrapa Meio-Norte. Comunicado técnico, 144). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho teve como objetivo realizar a coleta de gramíneas crescendo espontaneamente na região de mimoso, proceder a sua identificação botânica e analisar o seu teor de proteína, com vistas a avaliar o seu valor forrageiro. |
Palavras-Chave: |
Piaui; Regiao de Mimoso. |
Thesagro: |
Gramínea; Leguminosa; Proteína. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAMN-2009-09/17155/1/CT144.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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